Tintelende handen tijdens het fietsen - passionforcycling.com

Tintelende handen tijdens het fietsen

En hoe ze te verhelpen

Tintelende vingers of pijnlijke handen zijn een vaak voorkomend probleem bij fietsers. Je herkent de “patiënten” meteen aan het regelmatig “uitschudden” van de handen tijdens een fietstocht.

De oorzaak van dit vervelende gevoel ligt in een al dan niet tijdelijke uitval van een zenuw in je hand. De zenuw valt uit omdat ze gedurende langere tijd onder druk staat of afgekneld wordt. In extreme gevallen kan dit leiden tot het Carpaal Tunnel Syndroom.

In deze blogpost geven we je een aantal tips mee om de handzenuwen te ontlasten en zo comfortabel te kunnen blijven fietsen.

afbeelding 1
1. De juiste fietspositie

Zorg ervoor dat je comfortabel op je fiets zit en dat je nek niet “vast“ komt te zitten. De zenuwbanen die in je hand vertrekken lopen langs je schouder door tot in je nek. Het is dus belangrijk dat je correct op de fiets zit.

Laat je indien nodig door een professional opmeten! Het is erg belangrijk om de druk op de handen zo veel mogelijk te reduceren en ook rekening te houden met de hoek van de pols t.o.v. de onderarm.

Fietshandschoenen tegen tintelende handen
2. Draag goede fietshandschoenen

Heb je gevoelige handen, schaf je dan een paar goede fietshandschoenen aan.

Fietshandschoenen beschermen je handen niet alleen bij een valpartij, maar ontlasten ook de vele zenuwbanen en -uiteinden in je hand en helpen op die manier grotere problemen te voorkomen.

Kies de juiste maat en neem bij voorkeur handschoenen met een padding van schuim of gel.

Roeckl Alpha

Roeckl ontwikkelde voor fietsers met gevoelige handen de Roeckl Alpha

Roeckl fietshandschoenen tegen tintelende handen

Castelli CDS

De meeste Castelli fietshandschoenen zijn voorzien van het Castelli Damping System (kortweg CDS) dat vooral de Nervus Medianus die door het midden van de hand loopt helpt ontlasten.

Castelli fietshandschoenen met CDS dempingsysteem
afbeelding 1
3. HET JUISTE MATERIAAL

Er zijn verschillende fabrikanten die ergonomische handvaten en sturen aanbieden. Het loont zeker de moeite om u door een specialist ter zake te laten informeren over de mogelijkheden.

Onze Passion For Cycling-dealers helpen u graag verder. De dichtsbijzijndste dealer kan u in onze dealerlocator vinden.

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) uitgelegd.


Wanneer de problemen zich alleen tijdens het fietsen voordoen, kunnen deze meestal wel verholpen worden. Indien u niets onderneemt, bestaat de kans dat de klachten toenemen en dat u ook last krijgt als u niet aan het fietsen bent. (Bijvoorbeeld ’s nachts in bed)

Meestal is er dan sprake van het Carpaal Tunnel Syndroom en kunt u best een arts raadplegen.

Voor medische info over dit syndroom verwijzen wij u naar deze medische sites:
- Nederlandse vereniging voor Neurochirurgie
- Universitair Ziekenhuis Antwerpen

afbeelding 2