De strafste verhalen uit de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen

'Heeren, vertrekt!', het waren de historische woorden van de Ronde van Vlaanderen-stichter Karel Van Wijnendaele voor de start van de allereerste editie van de Ronde van Vlaanderen op 25 mei 1913. Slechts 37 deelnemers, vijf volgwagens en 300 kilometer over slechte wegen waren de ingrediënten voor wat ondertussen is uitgegroeid tot één van de grootste en meest begeerde wielerklassiekers ter wereld. De geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen leest als een bloedstollend boek waar iconen op zoek gingen naar eeuwige roem en daarbij bloed, zweet en tranen lieten.

De Icon series eert iconen uit de Ronde

Sportful ging op zoek naar de strafste verhalen van enkele Iconen uit de Ronde van Vlaanderen. We sloegen de handen in elkaar met Squadra Velo, onze customafdeling voor gepersonaliseerde wielershirts, en lieten enkel iconische momenten tot leven komen. De Icon series biedt enkele unieke fietsshirts aan waar iconische afbeeldingen van renners en symbolen op afgebeeld staan die bepalend waren in de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen.

Fiorenzo Magni schrijft geschiedenis

De editie van 1951 was ongetwijfeld één van de verschrikkelijkste edities ooit. De temperatuur flirtte met het vriespunt, maar ook sneeuw, hagel en een ijskoude oostenwind maakte de helse tocht enkel zwaarder. Fiorenzo Magni had de laatste twee edities gewonnen, maar voor het Vlaamse publiek lag alle hoop bij Rik Van Steenbergen om nog eens een Belg in Wetteren te zien winnen.

Op meer dan 50 kilometer van de streep demarreerde Magni, op nagenoeg dezelfde plek als het jaar voordien, in een verschroeiend tempo. Er was geen kruid gewassen tegen de ijzersterke Italiaan die de concurrentie één voor één uit het wiel reed.

De toeschouwers naast het parcours wisten niet wat hen overkwam en keken vol ongeloof en verbazing naar Magni die voor de derde maal de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef. De sterke Italiaan is tot op de dag vandaag nog steeds de enige winnaar die drie opeenvolgende edities wist te winnen en komt zo in het rijtje van de allergrootste.

Herbeleef de geschiedenis!

Het Icon Magni fietsshirt vertelt het verhaal over Fiorenzo Magni, de enige profrenner die drie opeenvolgende edities van de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen! Dit unieke fietsshirt is dan ook perfect voor het frissere voorjaar!

Eddy Merckx demonstreert op 75 km van de streep

Over Merckx schrijven zonder superlatieven te gebruiken, is onbegonnen werk. Nooit was dat meer het geval dan in 1969. Eddy Merckx degradeerde die dag de 177 andere renners tot schimmige figuranten.

In typisch Vlaamse weersomstandigheden trok de ‘Kannibaal’ op 75 km van de meet alleen in de aanval. Sportdirecteur Lomme Driessens riep hem vanuit de volgwagen toe: “'zijt ge zot geworden?'. Eddy riep op zijn beurt terug: ‘Kust eens ferm mijn kloten’. En trok onverstoord door.

Rik De Saedeleer, commentator van dienst, wist niet wat hem overkwam. Toen de live-uitzending begon had Merckx al een voorsprong van meer dan vijf minuten op Gimondi. In de jaren 60 was niet zo eenvoudig om over te schakelen naar een achtervolgend groepje, dat zou betekenen dat mensen thuis tien minuten zonder beeld zouden zitten. Waarop De Saedeleer tegen Fred De Bruyne de volgende legendarische woorden sprak: ‘Fred, ik vrees dat je vandaag alles zult moeten vertellen wat je weet over Merckx, zijn familie, zijn voorouders, zijn hond, zijn kat, zijn maat van schoenen.’

Merckx won uiteindelijk met 5’36 voorsprong op Gimondi en ging de geschiedenisboeken in.

Treed in de voetsporen van Merckx!

Over Eddy Merckx schrijven zonder superlatieven is onbegonnen werk. Nooit was dat meer het geval dan in de editie van 1969. Sportful maakte het Icon Merckx fietsshirt als eerbetoon aan de memorabele overwinning in de Ronde van Vlaanderen.

De Koppenberg spaart niemand

De Ronde van 5 april 1987 zou nog lang over de tongen gaan. Niet omdat Claude Criquielion als eerste Waal de Ronde won, wel om een incident op zo’n zeventig kilometer van de streep.

Jesper Skibby zat samen met Ludo Schurgers die dag in een lange vlucht. Aangekomen aan de voet van de legendarische Koppenberg had Skibby zijn beste pijlen al lang verschoten. Bovendien naderden de achtervolgers zienderogen. Met de moed der wanhoop probeerde de Deen naar boven te kruipen, maar zijn benen verzuurden halfweg. De chauffeur van de UCI-commissaris, die als enige volgauto mee over de Koppenberg mocht, zag in zijn achteruitkijkspiegel een naderend peloton aanstormen. In volle paniek trapte de man op zijn gaspedaal en reed zo de onfortuinlijke Jesper Skibby aan die zwalpend over de weg fietste. Een politieagent kon nog maar net wegspringen toen de wagen tot overmaat van ramp over de fiets van Skibby reed.

De beelden gingen de wereld rond en iedereen sprak schande over het incident. Het jaar nadien verdween de Koppenberg dan ook roemloos uit het parcours en zou pas tientallen jaren later opnieuw zijn intrede doen.

Ontdek het unieke Icon Skibby fietsshirt!

De Koppenberg: de terugkeer van een omstreden mythe! Ontdek het epische verhaal van Jesper Skibby op het Icon Skibby fietsshirt.

You have successfully subscribed!
This email has been registered