Hoe was je fietskleding?

Zo was je je fietskleding op de juiste manier!

Een kind kan de was doen, toch? Het is inderdaad niet zo moeilijk om je fietskleding in de wasmachine te stoppen, wasmiddel erbij te doen en op de ‘Start’-knop te drukken. Toch respecteer je best onze 8 basisregels zodat je wielerkleding in goede conditie blijft.

1. Was je fietskledij meteen

Kom je thuis na een intensieve trainingssessie, dan is de verleiding groot om je fietskledij meteen na het fietsen in de wasmand te gooien en ze pas na een aantal dagen te wassen. Zo krijgen zweet, vuil en bacteriën de kans om zich te nestelen in de stof van je wieleroutfit en wordt het moeilijker om je kledij opnieuw proper te krijgen. Heb je niet meteen de mogelijk om je fietskleding te wassen? Week je kledij dan even in koud water met een kopje azijn. Spoel je wielerkledij af en steek het nadien in de wasmachine.


2. Was je fietskleding op lage temperatuur

Fietskleding bestaat voornamelijk uit synthetische stoffen, die je best niet heter dan 30°C wast. Zo voorkom dat je fietskledij gaat krimpen en ze in perfecte staat blijven.


3. Gebruik een vloeibaar wasmiddel

Het is belangrijk dat je een vloeibaar wasmiddel neemt en liefst ook nog een ecologische variant. Deze tasten de kleuren minder aan en treden effectiever op wanneer je wast bij lagere temperaturen.

4. Gebruik slechts een klein beetje wasmiddel

Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel. Een teveel aan wasmiddel wordt niet gebruikt en de achtergebleven zeepresten zijn perfect voor bacteriën, dode huidcellen en schimmels. Bovendien kan dit de ademende werking van je fietskleding verstoren.


5. Gebruik geen wasverzachter!

Gebruik geen wasverzachter, die kan de duurzaamheid en/of de waterafstotende laag van je fietskledij aantasten. Ze tasten de elasticiteit van je fietsbroek of fietstrui aan, verstoren het ademend vermogen van je fietsjas en zijn bovendien één van de belangrijkste redenen waarom logo’s van je fietskleding los komen en fietsbroeken doorschijnend worden. Let op! Sommige wasmiddelen bevatten uit zichzelf al wasverzachter!

6. Gebruik geen droogkast

Je wielerkledij aan de lucht laten drogen in de plaats van in de droogkast is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor je fietsoutfit zelf.In de droogtrommel riskeer je dat je kledij gaat krimpen en zijn vorm verliest!

7. Sluit alle ritsen en velcro’s

Als je de rits van je fietsoutfit open laat, kunnen de tanden van de rits je favoriete fietsbroek of fietstrui beschadigen. Hetzelfde geldt voor velcro. Sluit je deze dan voorkom je dat je favoriete fietsoutfit beschadigd wordt!

8. Keer je fietskleding binnenstebuiten

Wanneer je je fietskleding binnenstebuiten keert, zorg je ervoor dat de meest bevuilde plekken door zweet worden aangepakt. Door je wielerkledij op deze manier in de wasmachine te stoppen behoud je de kleuren en de logo’s van je favoriete merken in goede conditie.

You have successfully subscribed!
This email has been registered