Onverhard door de Achterhoek

door Hera van Willick

Een drie dagen tellend bikepacking trip staat op de planning. Ik heb drie routes van het internet geplukt die ik als uitgangspunt gebruik en heb ze in OSMand geladen, mijn favoriete navigatie-app. We treinen naar Lochem, in de Achterhoek, waar onze fietstrip begint. Het moet een relaxerend weekend worden! Overdag lekker fietsen, beetje crossen, mooie paadjes ontdekken en dan 's avonds aankomen bij vrienden voor een warme douche, maaltijd en bed.

Let's go!

Als we uit de trein stappen in Lochem kunnen we beginnen met het aantrekken van onze regen fietsjassen. Getsie, het zou droog blijven! Gelukkig is die miezerregen gauw vergeten eenmaal we beginnen te trappen. Het eerste deel van onze route knoopt verschillende kerkenpaden aan elkaar. Paden die vroeger werden gebruikt om op zondag naar de kerk te wandelen of rijden en die dwars door het landschap voeren. In de Achterhoek zijn er veel van deze paadjes in ere hersteld, die nu heerlijke gravelpaadjes vormen. Met singletracks door de bossen als verbinding tussen deze paden fietsen we zo op de eerste dag een route waarbij we slechts een één dorpje aandoen. Het overige deel van de dag fietsen we enkel door boeren- en bosland. Wat een rustige hoek van Nederland is dit!

Eenmaal aangekomen in Winterswijk wacht ons, zoals beloofd, een warme douche en maaltijd. De volgende dag stappen we dan ook volledig uitgerust en weldoorvoed de fiets weer op. Door de bossen van het Wold fietsen we richting Duitse grens die steken we net over en rijden vervolgens een tijd langs de hobbelige grenspas aan de Duitse zijde. Hier maken we een praatje met twee wandelaars die ons een ander soort weg leert kennen, die we die dag nog vaak zullen tegenkomen, de zogenaamde Hessenwegen.

De laatste loodjes

Dit zijn paden die omstreeks de 17e eeuw als handelswegen werden gebruikt om goederen van Oost-Nederland richting Utrecht te brengen. Het in mijn verbeelding authentieke Doetinchem, waar ze ons naar leiden, blijkt een verzameling architectonische miskleunen en industrie. We zijn blij als we het na een doorsteek kunnen verruilen voor de glooiingen van de Kruisbergsche Bosschen. De dag eindigen we met een kilo modder extra aan onze fietsen op het platteland van Hummelo.

De volgende ochtend is het de uitdaging om vanaf Hummelo via een zo aangenaam mogelijke route op de Veluwezoom te geraken. Door het beperkte aantal kilometers dat we per dag kunnen maken, ikzelf zit momenteel met een vervelende blessure, zijn we genoodzaakt vanaf Doesburg een eindje langs de grote weg op te rijden. Helaas zorgt het voor een onaangenaam zicht met enkel asfalt en auto’s om ons heen. Een groot contrast na vier dagen in het groen!

Gelukkig kunnen we na een tijdje een paadje inslaan dat ons de Veluwezoom op leidt. We fietsen verder door het prachtige nationaal park over zowel gravelpaden, singletracks en hier en daar een stukje verhard pad. Er slingert een MTB-route door het bos. Het blijkt een ronde van wel 110km te zijn. Die houden we zeker tegoed voor een andere keer! Als we de Veluwezoom verlaten pakken we de Green Divide op. Een bikepackingroute over de Utrechtse Heuvelrug en Veluwe die ik afgelopen zomer fietste. We boffen dat we momenteel aan deze route wonen, net buiten Wageningen, een prachtige uitvalsbasis voor zulke tripjes. Langs de uiterwaarden van de Nederrijn rijden we bekend terrein op en net voor het donker parkeren we onze fietsen achter ons kleine houten huisje onder het afdak. Daar mogen de fietsen even bijkomen van hun winteruitje. Maar vast niet voor lang...

Gereden routes

You have successfully subscribed!
This email has been registered