Sportvoeding voor fietsers

Sportvoeding voor fietsers!

Kies de juiste sportvoeding

Naast training en voldoende slaap heeft ook sportvoeding een grote invloed op je fietsprestaties. Zo helpt sportvoeding niet enkel om je energiepeil opnieuw aan te vullen tijdens het fietsen, maar bevordert het ook je herstel nadien. Wij vertellen je in deze blog waarom sportvoeding goed voor je is en geven je tips wanneer je best een energiereep neemt en wanneer je best een sportgelletje opentrekt.

Waarom sportvoeding goed voor je is

Tijdens het fietsen verbruik je veel vetten en koolhydraten door de omwentelingen die je maakt. Deze inspanningen vragen veel van het lichaam. Het is dan ook belangrijk om tijdens het fietsen deze reserves continu aan te vullen met de juiste sportvoeding. Zo leveren vetten veel meer energie op dan andere voedingsstoffen zoals koolhydraten of eiwitten. Het nadeel van deze vetten is dat het een trage energiebron voor je lichaam is. Koolhydraten daarentegen zijn snelle brandstofbronnen, ze worden tijdens het fietsen omgezet in glycogeen, een suiker die vooral in de spieren wordt opgeslagen. Hier hebben we in ons lichaam maar een beperkte voorraad van.

Sportvoeding voor het sporten

Op welk niveau je ook fietst, vooraleer je van start gaat met sportvoeding moet eerst je basisvoeding goed zitten. Een voedingspatroon dat rijk is aan vezels, mineralen, vitamines en bouwstoffen is de beste keuze. Complexe koolhydraten vind je terug in zetmeelhoudende producten en graanproducten zoals volkoren pasta, rijst, griesmeel en meergranenbrood. Deze voedingsproducten consumeer je best drie à vier uur voor je gaat sporten. Heb je vlak voor vertrek een hongertje dan kies je best voor wat fruit, een handvol noten of een vruchtensapje. Hierin zitten enkelvoudige koolhydraten die sneller worden opgenomen door het lichaam. Zo stap je alvast niet met een te volle maag de fiets op. Kies voor voeding dat je kent en waarvan je weet dat je lichaam het goed verdraagt zo sta je niet voor onaangename verrassingen.

Het nut van sportdrank

Als fietser verlies je veel vocht tijdens het fietsen. Het aanvullen van dit verloren vocht is essentieel voor een goed herstel. Dit is nodig om het vochtgehalte weer op peil te brengen, maar ook om belangrijke voedingsstoffen op te nemen in het lichaam. Zo heeft de gemiddelde persoon ongeveer 500 tot 1000 ml vocht nodig bij fietstochten die langer dan één uur duren. Het vochtverlies kan dus behoorlijk verschillen per persoon, al kan je dit zelf snel berekenen via deze handige formule:

Weeg jezelf je vóór je fietstocht – je gewicht ná de training + de hoeveelheid (sport)drank die je hebt gedronken tijdens het fietsen = hoeveelheid vochtverlies

De hydraterende eigenschappen van sportdranken zorgen ervoor dat je spieren perfect blijven functioneren tijdens je fietstocht. Daarnaast zitten sportdranken boordevol energie onder de vorm van koolhydraten die de glycogeenvoorraad in de spieren op peil houdt. Het lichaam kan maximaal 60 gram glucose per uur opnemen. Daarom is het beter om voor langere fietsprestaties sportvoeding te kiezen die zowel glucose als fructose bevatten. De toevoeging van fructose zorgt ervoor dat er 30 gram extra koolhydraten per uur opgenomen kan worden.

PRO TIP

Nood aan een extra duwtje in de rug? Probeer eens Watts & Minerals van BORN. Deze handige bruistablet voeg je toe aan een bidon met sportdrank of water.

Ontdek de citroensmaak!
Ontdek de sinaasappelsmaak!

Energiereep en energiegels

Het grootste verschil tussen energierepen en energiegels is de snelheid waarmee de energie in je lichaam wordt aangevuld. Een energiegel vult de energiereserves sneller aan dan een energiereep. De vloeibare vorm van de gelletjes worden beter afgebroken in de maag en zijn dus ideaal als je de man met de hamer voor wil zijn op de fiets. Vaak bevatten deze gels ook cafeïne die de waakzaamheid aanmoedigt en helpt de concentratie te verhogen. In kleine dosissen is de stof cafeïne uitermate voordelig voor een atleet. Door de hoge concentratie aan koolhydraten in een energiegel drink je best nadien wat water. Dit vermindert de kans op maag-en darmklachten.
Energiegels zijn dus ideaal als je intensief wil gaan fietsen. Ze zijn onderweg makkelijk in te nemen dankzij het scheurlint aan de bovenzijde. Daarnaast hoef je niet te kauwen wat dan weer kostbare energie bespaart als je het beste van jezelf aan het geven bent tijdens je fietstocht.

PRO TIP

De vegan-friendly Gummy Bar is perfect als je geen fan bent van een energiegel, maar wel op zoekt bent naar wat extra cafeïne. De Gummy Bar bevat 21 gram koolhydraten en 65 mg cafeïne.

Probeer het nu!

Recupereren met sportvoeding

Ook na je fietstocht speelt sportvoeding de eerste uren na je prestatie een cruciale rol in de herstelperiode. Om de spieren snel en efficiënt te herstellen moet je binnen het uur na je fietstraining zowel koolhydraten als eiwitten in te nemen. Een recoveryshake helpt je om deze reserves ook na de inspanning aan te vullen.

PRO TIP

Neem een recoveryshake met PeptoPro® in. Dit zijn verteerde eiwitten die extreem snel worden opgenomen in het lichaam. PeptoPro® is volledig oplosbaar in water en wordt zonder problemen opgenomen door het lichaam. De Recovery Shake van Born zit boordevol proteïnen en koolhydraten voor een vlot herstel van de spieren.

Ga voor de Recovery Shake Red Fruit - Lemon!
Ga voor de Recovery Shake Vanilla!
You have successfully subscribed!
This email has been registered