Fietsen in de zomer

Fiets koel de zomer in!

De zomer is aangebroken en dat zorgt voor warme en af en toe tropische temperaturen. Toch hoeft het geen reden te zijn om je fiets te laten staan. Al is een goede voorbereiding het halve werk. Wij geven je in deze blog enkele tips zodat je toch kan fietsen tijdens een hittegolf!


Blijf hydrateren

Op hete dagen ga je harder zweten en verlies je extra vocht tijdens het fietsen. Het lichaam doet dit om niet oververhit te raken. Daarom is het ook enorm belangrijk dat je niet alleen voldoende tijdens je fietstocht drinkt, maar ook vooraf. Zo drink je best 2 tot 4 uur voor het fietsen 500 ml water om goed gehydrateerd te vertrekken. Tijdens het fietsen is het dan weer belangrijk om de dorst voor te blijven. Als je dorst krijgt, is dit een teken dat je te weinig gedronken hebt en dit heeft vaak een invloed op je fietsprestaties. Probeer dan ook elk kwartier een flinke slok van je sportdrank te nemen.

PRO TIP Meer weten over sportvoeding tijdens het fietsen? Lees dan onze blog: ‘Sportvoeding voor fietsers’.

Draag een ondershirt onder je fietsshirt!

Wanneer je gaat fietsen draag je best altijd een goed ondershirt onder je fietsshirt, ook tijdens de zomermaanden. Het klinkt misschien wat raar, maar een nauwsluitende ondershirt zorgt ervoor dat het zweet perfect naar buiten wordt afgevoerd. Je creëert zo een extra laag waardoor je huid niet in direct contact komt met het zweet en je lichaam sneller afkoelt tijdens de warmste temperaturen.

Sportful 2ND Skin mesh ondershirt zonder mouwen

Dit geavanceerde 2Nd Skin Ondershirt zonder mouwen van Sportful houdt je lichaam koel in warme omstandigheden. Het ondershirt heeft een Mesh-stof die voor een dunne luchtlaag op de huid zorgt. De stof neemt geen vocht op, maar drijft deze juist af, waardoor je huid comfortabel en droog blijft! Het ondershirt zit als een tweede huid en is daar zeer comfortabel om te dragen.

Nooit meer zweten met de 2ND Skin!

CASTELLI ACTIVE COOLING ONDERSHIRT

Het Castelli Active Cooling ondershirt is gemaakt om je koel te houden op de heetste dagen in de zomer. Daarom is het voorzien van een Polartec Delta-materiaal dat een goede vochtregulerende werking heeft. Het design en de stof zorgen ervoor dat je nauwelijks merkt dat je het ondershirt aan hebt. De na


Trotseer de hitte met de Active Cooling!

Draag lichte en luchtige fietskleding

Lichte kleuren reflecteren het zonlicht, terwijl donkere kleuren net de warmte absorberen. Het is dan ook niet slecht om je favoriete zwarte fietsshirt tijdens een hittegolf even aan de kant te leggen. Fietskleding met een hoog ademend vermogen zijn ook een absolute must in deze warme temperaturen. Hoe hoger het ademend vermogen hoe beter waterdamp, zweet, van binnenuit wordt afgevoerd. Zo blijft je lichaamstemperatuur continu op peil. Ook fietskleding voorzien van mesh-panelen kunnen tijdens een hittegolf verkoeling brengen. Mesh is een lichte, 3D-geweven stof die zeer luchtdoorlatend is en daardoor uitstekend is voor fietskleding.


SPORTFUL MONOCROM

De Sportful Monocrom heeft een microgeperforeerde basisstof die een optimale luchtcirculatie bieden. Dankzij de verschillende stoffen die gebruikt zijn in dit fietsshirt wordt vocht goed afgevoerd en heb je comfortabel fietsgevoel.

Schitter in de Sportful Monocrom / Heren - Dames

CASTELLI CLIMBER

Castelli ontwierp de Climbers Jersey voor de dagen waarop de temperaturen stijgen. Hij is extreem licht en laat zo extra lucht door waardoor hij ook sneller droogt. De stof op de rug is zo gemaakt dat hij maar liefst 90 procent van de uv-stralen tegenhoudt. Slaat het weer volgende week alweer om doe dan net als de profrenners en draag hem op regenachtige dagen, vocht neemt hij toch niet op.

Ga voor het lichtste fietsshirt! / Heren - Dames

Vermijd de warmste uren

Veel mensen denken dat het warmste moment van de dag zich rond het middaguur bevindt, omdat de zon dan op haar hoogste staat. Maar niets is minder waar. De warmste temperaturen worden pas in de late namiddag gemeten tussen 17 en 18 uur. Dat komt omdat de lucht sneller opwarmt dan de bodem. Eens de zon gezakt is begint de bodem zijn warmte af te geven, daardoor ontstaan er twee warmtebronnen en klimt de temperatuur de hoogte in. Je profiteert best in de vroege uurtjes om een tochtje te maken met je fiets. De bodem heeft dan een hele nacht kunnen afkoelen.

Ga voor een ventilerende fietshelm

Ga voor een ventilerende fietshelm Ga voor een fietshelm die voldoende ventilatiegaten beschikt. Deze gaten zorgen ervoor dat er een luchtstroom langs het hoofd wordt geleid en voorkomt zo oververhitting van het hoofd. Maar daar stopt het niet bij, vele merken gaan nog een stapje verder. HJC doet dit met door hen ontwikkelde COOLPATH™-technologie. Het vormt een luchtlaag tussen de padding langs de binnenzijde van de fietshelm en je hoofd. Hierdoor kan lucht van buitenaf rond het hoofd circuleren en hou jij het hoofd altijd koel

HJC IBEX 2.0

De HJC Ibex 2.0 fietshelm is ideaal voor intensieve inspanningen én warme weersomstandigheden.

Hou het hoofd koel!

PRO-TIP: Draag onder je fietshelm een koerspet of bandana die het zweet uit je ogen houdt!

Zoek schaduwrijke fietsroutes op

Stippel voor je vertrek een schaduw- en bosrijke fietsroute uit. Vermijd het asfalt zoveel mogelijk. Zo zorgen bomen niet enkel voor schaduw, maar geven ook zuurstof en frisse lucht af. Het geeft je een verkoelend effect, waardoor het heerlijk vertoeven is onder de bomen.

PRO-TIP: Zoek je nog een mooie fietsroute? Ontdek het in onze blog: ‘De mooiste fietsroutes in België.’

Ga voor een goede cooling down

Een goede cooling-down koelt het oververhitte lichaam langzaam weer af en haalt het opgebouwde lactaat en zuur uit de benen. Een afsluitende koude douche kan dan weer verzachtend werken op pijn en ontstekingen. Als je dit op regelmatige basis doet verbetert een goede cooling-down het herstel en verhoogt het daarbij je fietsprestaties.


REFRESH & RELAX PACK

BORN maakt je lichaam weer wakker na je fietstocht! Het Refresh & Relax pack geeft je een extreem gevoel van frisheid. Ideaal als ontspanning na een actieve inspanning op de fiets!

Ontdek het Refresh & Relax pack
You have successfully subscribed!
This email has been registered