Fietskleding wassen is niet moeilijk. Het is echter belangrijk om een aantal basisregels te respecteren zodat je wieleroutfit in optimale staat blijft.

Ben je op zoek naar specifieke bewaar- of wasinstructies van een bepaald merk, dan kan je ook doorklikken naar de onderhoudsinstructies van de verschillende merken die we verkopen.

Hoe was je fietskleding?

Deze vraag wordt ons zo vaak gesteld dat we hier de basics proberen mee te geven in een aantal belangrijke regels!

1. Was de kleding zo snel mogelijk na het fietsen.

Als je je fietskleding laat liggen en pas na een aantal dagen wast, hebben zweet, vuil en bacteriën de kans om zich in je kleding te nestelen en wordt het veel moeilijker om je fietskleding proper en fris te krijgen. Heb je door omstandigheden je kleding toch niet onmiddellijk kunnen wassen? Spoel de fietskleding dan even in koud water met een scheutje azijn. Goed spoelen en dan wassen!

2. Was fietskleding op maximum 30°C

Fietskleding wordt vooral uit synthetische vezels vervaardigd. Tenzij het expliciet anders vermeld staat, kan je deze vezels best wassen op max. 30°C. Zo voorkom je dat de kleding krimpt en blijven ook de logo’s in goede conditie.

3. Gebruik een vloeibaar wasmiddel

Vloeibare wasmiddelen verdienen de voorkeur omdat ze de kleuren minder aantasten en effectiever zijn bij het wassen op lagere temperaturen. Waspoeders kunnen bovendien schuren en tasten dus de vezels makkelijker aan. Hou ook rekening met de hardheid van uw water en gebruik indien nodig een vloeibaar anti-kalk middel!

Extra-tip: Vloeibaar wasmiddel bestaat ook in een ecologische variant!

4. Gebruik slechts een klein beetje wasmiddel!

Als je te veel wasmiddel gebruikt, blijven er resten achter in je kleding die bacteriën en dode huidcellen vasthouden. Bovendien kan dit de ademende werking van je fietskleding verstoren.

5. Gebruik nooit wasverzachter!

Wasverzachters zijn simpelweg schadelijk voor moderne fietskleding. Ze tasten de elasticiteit van je fietsbroek of fietstrui aan, verstoren het ademend vermogen van je fietsjas en zijn bovendien één van de belangrijkste redenen waarom logo’s van je fietskleding los komen en fietsbroeken doorschijnend worden. Bovendien is wasverzachter niet milieuvriendelijk!

Let op! Sommige wasmiddelen bevatten uit zichzelf al wasverzachter!

6. Gebruik geen droogkast

Tenzij anders vermeld stop je best je fietsoutfit niet in de droogkast en leg je ze zeker ook niet op de verwarming! Je riskeert krimpen en vormverlies! Laat fietskleding gewoon aan de lucht drogen! Als je een moderne wasmachine hebt zal je merken dat de kleding door het droogzwieren al niet meer erg nat is.

7. Sluit alle ritsen en velcro’s

Zo voorkom je alvast dat je fietsoutfit beschadigd zou kunnen worden! Je kan eventueel ook gebruik maken van een apart waszakje voor de spullen met velcro.

8. Binnenstebuiten

Fietskledij is meestal vooral bevuild door het zweten. Wanneer de buitenzijde niet echt vuil is, draai je spullen dan binnenstebuiten.

You have successfully subscribed!
This email has been registered